Wednesday, 17 August 2011

raYa oH raYa..!

pejam celik pejam celik sudaaa 18 ari kite sume berpose kan..cukup ke x tu len cite la babe..!ahaha..part paling best d penghujung pose neh wajib la BALIK KAMPONG kan..bagi anak2 perantau mcm aku neh sudaa xsabaq2 nak balik uma..jumpa famili terchentaaa..

kalo korang2 nak tau..ni la kalik pertama aku pose luar dari klate..waa..pasaan nye len giler..truja??huh..jaoh skali..ni jugek kali ptama aku pose sbg sorang pekerja..yelaa..taon2 sbln ni asyik duk ngadap buku jo kojenye..taon ni..len cket..hehe..xsabau nk BAGI duit raya kat ank2 buah n adik2 aku..kunun2 nye nk show of la aku sudaa BERGAJI...ahaha..mcm sengal jer..=p

baju raye,,kueh raye..sudaa ku beli siap2..tgu masa nak balik jer..TAPI..berkalik2 aku pegi stesen bus n ktmb..masya ALLAH,,sume tiket sudaaa habis..satu pom xdek tinggal utk aku..mcm nak nangis je d waktu itu..mn la aku tao manusia2 kt cni beli tiket awl giloks..belom pose lagi da sold out..haishhh...!

mcm mana aku nak balik raya ni..huhu..

siapakah yg sudi..mhulurkan simpati..kpd diriku ini..wuwu..=(
salam ari raye dr kejauhan..T_T

Tuesday, 16 August 2011

senyUm..

senyum seindah suria yg membawa cahaya..=)
hai..heloooooooooo..smalam punye entri suffer giloksss..arini lak senyum..gini la yg d namakan keidopan..xlengkap sebuah kehidopan itu kalo xde gelak ketawa dan jugek i mate..tp arap2 senyum n gelak2 je la yg conquer idop aku dan korang2 sume..

xsalah nak gelak2 sampai kuar anak tekak ponggg (iTu melampaU ler..hikhik) janji kite stil remind diri bahawa xslalunye kite akan ketawa..kalo nak nangis sampai kuar i mata daraaaaah skalipom xde org kesah..tp sndiri mao ingat la kan..xkan hanya sbb peristiwa sedih tu je kite sanggup ilangkan senyuman spt ari2 yg lain..

so..senyum..xperlu kate ape2..even sedih kita HARUS senyum supaya rasa sedih tu ilang walopom sikit jerk..senyum is the best therapy for a person..

salam kaseh cinta sayang cium buat dunia
muuaaaCchh..

Friday, 12 August 2011

biLa maNusia muLa berbiCara

holla kaMu d lua saNa..=)

caNe eK naK staT entRy ni??xtaU naK tuliS caNe..aKu buKan noVelis yG buLeS kaRang kesaH2 menaRik..aKu juGak buKan mCm bloGer leN yG paKai aYt bebUnga sgala..aKu hnY sorng maNusia yG ingIn mulaKan seTiap biCara yG muDah di faHami..

yuP..sGala2 berMula dGn muLut ni La kAn..eBeridaY kiTa aKan cKp hai..eLo..theN saPe yG sdR dia tu Muslim wiLl say ASSALAMUALAIKUM..tp jaman SyekaRanG neH words tu mamaT gaTai paKai buat ngOraT aNk daRa oRg..alAhaI..iSlaMik nye kaMu waHai bradEr2 lepaK..hehe

xkiSah la korang..baHasa jiWa baNgsa kaN..eCece..taPi kDg2 biLa maKluk bernaMa maNusia neH sTat buKa mulUt, aKan aDa saJa kaTa2 yG boleY bawaK gaDo kaN..naPe haNya seseTengaH maKhluk maNusia JerK coNceRn paSAi aTi n pRasaaN oRng

eNtry ni xdeK kaItan nGan sape..eH..!aDe la..kaLo xdE buaNg kaRen Jek aKu tuLis kaN..maksud aKu ni, maSa aku Ngah naIp beNdek ni, xdE la aTi aKu tErUsik dGn saPe2..saJe jer tiNgat haL2 yG peNa BlaKu dLm hiDup..

daN sBg maNusia yG beraKal, maKa kiTa WAJIB la berfikir sBlm meloNtaR kaTa..baRu la iDOp kiTa aMan DamaI..

muCh moRe loVe leaVe heRe..utK kaMu dUnia..muaChh..!

Monday, 8 August 2011

caNtiK daRi daPur..

moniM eBeribadi..

sbg sorg manusia, kira la laki ker poMpuan ker, tentu nak nmpak canti dan menawan kan..kite kena yakin ngan diri kita utk berdepan dgn masyarakat yg TERSANGAT prihatin ni..ye la kan, g mn1 org mesti tgk kite even xsengaja pom..then kalo kita comot2 mesti mereka2 itu akn ckp dlm ati itu ini psl si polan yg xmenjaga penampilan (dlm ati je la yee sbb tkt kena hempOk kalo ckp depan2..;D

tapi..xsemua mampu nk pegik spa tiap2 bulan buat itu ini..hinggit xcukoP babe nk blanje yg bukan2 cmtu..but dun woRi akaK2 abg2 adk2..arini saYa berbesau ati nk noLonG kaMu di lua saNa utk kelihatAn caNtik menarik..hahaha

ape yG anDa perlUkan

yogurt

susu soya

garam..xmo yg halus sgt
kunyit neh..jgn buat2 xkenal!
okei..biLa suMe benDa ni aDa, anDa boley la bersiap sedia yer..

senang je..cmpur kunyit, susu soya (jgn plop g letak kacang soya yer..) n garam..korag buat la ala2 scrub tu..xmo cair sgt k..t cane korang nk sental daki tuh kaLo caiR jer..heheh..mcm pakai scrub tu jugak,,sental le satu badan korang tuh..kaLo rjn buat la lama2 cket..kalo mls, 15 mnt pom udah cukop! bila da setel aktiviti menyental..korang bilas la dgn AIR SUAM okei..then lumurkan badan dgn yogurt..bila yogurt tu da kering, boley la mndi mcm biasa..insyaallah berkesan..=)

pesanan penaJa ::: kunyit tu jgn buH byK yunK, t kuNing laK badan koRang tuh..hehe..seelok2nye buat 3xsminggu k..=)

slamat beramal..
muah utk c cantik manis..;D

Sunday, 7 August 2011

sewaktu dia masih ada

holla diari!

masa ngah nulis entry neyh, aku sdg busan2 sbb tatau nk wat pew..coooooopppppp!!!! bukan curik tulang otey..! sistem dokek opes neh yg xmau jalan..so, aku pom coba2 la mencuci habuk2 d bolg aku neh..(padahal ni entry ke 2 dah utk arini..keke)

mesti koranG naK tau kaN pe yg aku nk tulis neh..(aku neyh asek pasan jer ada org baca diari aku neh...hahah!) this stori is about kehidupan aku sewaktu dia masih ada..dari dulu sampai la aku umo 23thn, dia sentiasa ada,,especially time2 yg aku amat2 memerlukan kehadiran dia..

dia x hensem, tp dia gud looking..dia penyayang..yg paling best dia xpena mrh2 mcm sesetengah org tuh..mencik betul den kalo kn marah..!hehe

ingt lagi dulu..kalo nek moto dgn dia, mesti dia nyanyi lagu p.ramlee..kerja berat takut, reput tulang..then dia pesan, duk elok2..pengang kuat2..pena tu kitorang nek moto mau ke satu tempat..then ujan, pastu ktorang benti dkt wakaf tepi jalan..dia bagi sapu tgn utk lap air ujan kt badan aku, sedangkan dia basah kuyup waktu itu..ada pula saat tayar pancit, dia sanggup panggil teksi n byr tmbang untuk aku balik..sedangkan dia sorang2 TOLAK moto tu p bengkel..hurm..dia terlalu baik untuk aku!

tu baru cket kenangan aku dgn dia yg aku citer kt sini..tp kenangan tu paling buat aku kagum dan sayang kat dia..sume tu KENANGAN yg xakan aku lupakan selagi nyawa masih aku pinjam dariNYA..

hurm..xmo la tulis lagik..i mata aku xmo benti bila tingat kat dia..dia tu sape??dia kekasih dan suami kepada sorang wanita dan ABAH kepada 7 orang cahaya mata..dia pergi di saat kami belum bersedia utk melepaskannya..dia pergi di kala cucu2 belum sempat mengenali ATUK untuk di rakam dalam memori mereka..

ya ALLAH, semoga dia sentiasa tenang di sana..
aku rindu dia...

Friday, 5 August 2011

2 kaLik aKu tRY

haDoo penaT deN..naK taU naPe??kite ni seBenaRnye baRu laGik dLm aLm bLog2 neH..naK d jaDikaN ciTe kan,,kiTe ni buaT le bLoG sBlm nI..tp xLeY buKaK..sBb nYa???? LUPA PASWORD..hukhuk..dasaT2..

kiTe xPanDai nK nuLih besT2..kiTe juSt tuLis pe yG kite aSe, aLaMi spJg iDop kiTe..Even tuLisaN kiTe t nTah haPE2..kiTe arap BebeNor aDa yG suDi foLLow kiTe puNyer bLog..keke

foR tHe 1sT tiMe neYh, pendeK2 suDaa la yer..=)

saLam sYg daRi kiTer buaT duNia..