Thursday, 29 December 2011

30122011

assalamualaikum..=)

hari ni hari yg dinanti2kan..hari yg aku sendiri xtau ape nak jadi lepas ari ni..ayat berbelit2 kan..HAHA

xkira la ape nak jadik pom , yg penting arini dtg jugek..

rasa lega even aku thu kelegaan ini bersifat sementara..tp ati aku xseronok..sbb byk mende kene pk lepas ni..

arini mungkin dpt mengubah aku menjadi lebih baik..mungkin juga membawa aku ke jurang paling dalam lalu memusnahkan segenap harapan yg ada..

today is a sacrifice for better or worst?

berharap pada cahaya dariMU Tuhan..=)

Sunday, 25 December 2011

::keris mas yg lengoh..::

assalamualaikum..

pe habaq anda semua??best x melayan cuti yg agak panjang neh..taon neh byk kan ct berangkai cm gni..boley jejalan..manjakan diri sndiri lepas penat menjadik kuli org..ahaha

minggu ni, aku, akak, adik n incik tunang akak test tahap ketahan kaki..ahaha..akak n incik tunang dtg nk sopim..al maklumlah sales tgh menggile kan sekarang ni..so amek kesempatan lettew..ahaha..so ari mule2 tuh kitorang p tmpat wajib a.k.a SOGO, then mV..sopim la brg2 yg patot utk buat hantaran nati..aku??aku jadik tukang angkat barang jer..gaji belom masuk lagi..sadis kan..uwaaaaa!!!

second day ktorang menakluk mall dkt putra..jalan2 kt jln tar..pastu KLCC..ya ampun buuuuu,,ramai giler org..bak kate incik tunang akak aku 'da mcm kelkatu da'..kenal x kelkatu tu ape??alaaa..yg slalu jer ade kalo ujn2 tu..haa, tu la namenye kelkatu..

akak aku dtg 3ari jer,,skarang da balik kg..so, tercongok2 la aku kt uma..tgh pk nak g mana lak pasni..sementara tu, urut2 kaki lu..kasi ilang lengoh2 yg menumpang..hikhik

korang baca x aku tulis ni???gambaq xde sbb nye aku xkose nk uplod..line berukbang ni bikin aku ase hot je kalo nk mengaplop,,k la mucuk, sampai cni je la dulu..tata

slamat beraye ye bg mn2 yg menyambut..=)

Wednesday, 21 December 2011

::rezeki::

assalamualaikum..

alhamdulillah, arini aku dapat dua gud news..c busu ku suda melepasi jerit perih PMR..even xdpt flying colours tp syukur kerana dia juga tidak gagal..syukur kerana dia dpt ape yg dia usahakan..TAHNIAH DIK..

akhirnya penantian bertahun2 oleh kakak aku akhirnya berakhir..dia dapat ape yg dia idam2kan..terharu..syukur tak terkata..terkejut..yaa..sgt terkejut..segala penat lelah akhirnya berbaloi..

aku hepi sebab dlm diri dorang mengalir darah dr keturunan yang sama..aku hepi sbb doa2 kami sekeluarga d makbul Allah..


syukran ya Allah..=)

Tuesday, 20 December 2011

merancang..di rancang..

assalamualaikum..

makin lame makin mls nak mengemas belog aku neh..bukan ape..byk bende nak kene setel..HAHA..alasan yer..begitu la manusia..byk sgt alasannye..

aku merancang nk upgrade cket idop aku ni haa..mcm statik sgt jer skarang ni..xde flow2 cket pom..rutin ari2 keje-balik-mkn-tdo..tu je la idop aku..nak bejalan, xde membe..sorang2, bosan yang amat hidup cm gini..

rancangan da ade..tggu mase je nk bertindak..hurmm..xmo gembar gemburkan dulu..kalo xjadik, malu la aku.hehe..

tu je nk cakap..

aku sedang merancang, semoga Allah merelakan..=)

Tuesday, 13 December 2011

nothing to regret..

assalamualaikum..=)

pena x korang rase menyesal bila da buat keputusan tu?aku penah mengalami rasa itu..rasa x senang dalam ati kan..tp apakan daya bende da jadik..

aku..hurmm..aku da buat keputusan..tentang ape biar la rahsia dulu ek..xmo la heboh2kan..bukan penting sgt pom..sblm buat keputusan ni, da ramai org aku tanye..sume menyokong..even dlm ati aku ada gak was2 tapi aku xpedulik..i've made decision..!

smoga lepas ni ada cahaya yang lebih bersinar untuk aku..=)

Friday, 9 December 2011

a life..

assalamulaikum..

setiap org pasti akn ada kehidupan masing2..begitu jugek aku..aku ade famili, sahabat, keje yang agak ok..tp kadang2 kehidupan ni xselamanya menten ok..ada masa kita d uji..

yaa..xperlu salahkan sesiapa kalo kite d uji..dan sekarang mental aku d uji..ujian yg bese2 tapi bikin aku sentiasa berfikir kenapa begini..kenape tdk begitu..wat will hapen..wat was i done?mcm2 lagi aku pikir..

ada orang kata, ikut ati mati..idop rasa binasa..tp kadang2 rasa hati tu yg lead kita utk ape yg benar2 kita buat dan perlukan lakukan untuk menjadi lebih baik..

tapi..adakah kata hati aku kali ini betul..akan sentiasa betulkah kata hati setiap org?akan sentiasa tenangkah jika kita mengikut kata hati..

ahhhh..beginila kehidupan..huhu

Tuesday, 6 December 2011

bila jauh..

assalamualaikum..

da seminggu aku xsehat..paling kronik 1&2 hb 12 aritu..dpt 8 jenis ubt bserta 1 injection..tapi xbaik2 jugek..

kesannya..

tiap2 saat aku rs mual (ms ngah taip ni pomn aku duk tahan mual)..da mcm preggy women lak..hukhuk

tiap2 5 mnt ma aku kt kg col..dia da mcm cacing kpanasan (tuh ayt akak aku) sbb risaukan aku..lov u mom..!

time demam begini aku rs rindu nk blk..rindu dgn tangan yg xpenah jemu membelaiku..rindu pada jari yg memberi kehangatan..

tapi aku jauh nun d sini..ma jauh nun d sana..


aku mau pulang..T_T

Monday, 28 November 2011

::ombak rindu::

assalamualaikum..=)

wanna share sumthing kat cni..mesti korang alert kan dgn cite terbaru yg bakal d tayangkan kt panggung..aku bukan follow sgt pong muvi2 kat panggung tuh..tp bila dgr jer OMBAK RINDU nak d jadikan filem, rase esaited lak nak menunggu bilakah cite neh akan d tayangkan..hehe..
sebenarnya, ombak rindu neh one of my feveret novel..yap..!bc 2,3x pom xbosan..stil leu tangkap leleh..nangis sedun sedan, gelak sorang2..mcm dpt ase jer pe yg c Izzah ni rasekan..feeling kan aku..!hikhik

okei, bg yg sape blom penah bace novel neh., aku ade copy dia nye sinopsis..kalo aku cite sdri, pjg lak entri kalik neh..so, aku copy je la..sng cite..hehe

Izzah adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

ni separuh jer..kalo korang nak tao detail, bace sendirik la novel ni..xsabau nk tgk cite dia..sama or lagik best dr ape yg difantasikan dlm pikiran aku neh..=)

rinduku umpama ombak yang tak berhenti,
kasihmu bagai pantai yang sentiasa menanti..=)

Sunday, 20 November 2011

::dilema::

assalamualaikum..

stay or leave..
bertahan atau mengalah..

aku dalam dilema..cuba utk bertahan,,tapi semakin rapuh pautan..
aku ingin berputus asa, tp ada yang menghalang
Tuhan, tunjukkan lah jalan yg paling mudah..


aku yg kompiuh tahap gaban..=(

Friday, 18 November 2011

apakan daya diri ini..

assalamualaikum..

aku masih di sini..menghadap kesibukan kerja
sedangkan dia di sana sedang sibuk menyulam cinta

aku di sini amat berharap agar bisa luangkan sedikit masa untuknya
tapi apakan daya diri ini terikat dgn kesibukan kota

AKU NAK BALIKKKKK...!

hoissshh..ni bukan masalah cintan cintun laa..esok a.k.a 20 nov 2011 adalah hari bersejarah sahabat aku..tp aku xboley nak attend sbb aku masih d sini..masih d kota penuh kesesakan..rasa sedih, ralat sbb aku tahu, sbg teman, pasti dia menginginkan temannya ada d saat2 c truna terchenta menjabat tangan tok kadi..

sowi my dear fren..aku harap kamu dan dia bahagia hingga hujung nyawa..smoga kebahagian itu juga milik kamu d syurga sana..cpt2 yer memproses VG junior..hehe

p/s: VG is VillaGurl..=)

slamat mnyulam bahagia, mengayam cinta utk mu..=)

Thursday, 17 November 2011

::they col it 23::

assalamualaikum..

da lame xjengah kt cni..bukan da malas nk berbelog..tp xde ms yg sesuai nk menhadpet incik blog neyh..

dapat agak x pe yang aku nak cite kalik ni??ni bekenaan ari yg akn dtg sekali jer dlm semur hdup..tp arini d tunggu2 pada setiap taon..dats y its soooo special to all of us..=)

yup! beberapa ari yg lepas, this special day dtg lagi..my birthday..my born day..my matured day..yg lebih tepat, ari d mana aku da semakin tua..haih! 15 nov yg teramat sgt bbeza dr thn2 sblmnya..di saat angka 23 menjadi hak milik aku, byk perubahan berlaku..

Allah mengambil sesuatu yg bermakna bg seorang ank,,tp Dia juga menghadiahkan rezeki buat anak ini..Allah titipkan ujian buat seorang hamba, agar hamba ini lebih dekat padaNya..syukur..kerana masih bernafas d saat menginjak usia 23 thn..

nothing special..xde celebration on my besday sbb sume kesayangan xde kt sini..huhu..tp tiap taon aku akn kasi reward utk dr sdri..xde la yg mhl2 pom..penah gak lew aku beli rantai tangan silver yg harganya 80hengget jer..(mahal le tuw sbb beli ms study)..penah gak aku beli novel..tudung..taon ni aku beli mkn2 je utk celeb besday aku..tp aku da set dlm kepale aku neh nk beli sumthin..hehe

membe aku kasi..tq

bubur ayam mc'D..=)

blueberi cheese cake yg d spnsor oleh secret recipe..tp d byr oleh  AKU..!

one of my feveret..!

hepi besday chekjaa..;D

nama dia BOKBOK..ni aku dpt ms diploma dlu..3FA yg kasik..hehe

this is da special one..msh kkl d tgn aku..<3

gambaq xchantek sbb lighting xok..hoho..ada lagi yg aku penah dpt..tp xteramek gamba..hihi

hepi besday ChekJaa..=)

Thursday, 10 November 2011

alhamdulillah

tiada kalimah yang lebih indah melainkan ucapan syukur sbb selesai gak satu amanah..

bukan senang pikul amanah orang ni..lebih2 lagi kalo da berjanji..

amanah ape??eheh..biarla rahsia..

NO laa..bukan pasal harta juta2..hissshhh..bukan jugek sal nikah kawen..tp pasal ilmu yg xkan hilang sendainya di kongsi..hihi

alhamdulillah,

kerana dengan izinNya, selesai juga..=)

Tuesday, 8 November 2011

incik brain ku sayam..

assalamualaikum..

suatu ketika doluuuu..

walopong tensen duk buat eseimen, tapi otak masih lagi mampu bekerja kuat mengarang ayat2 maha hebat khas buat incik lecturer tersayam..

dolu..walaupong xtdo malam, otak neyh maseh mampu mentranslate ayat2 dr tenet semate2 nk siapkan incik eseimen..nak score lam quiz and test lew katekannn..

tapi SEKARANG neyh..

 aposal la icik brain aku neyh macam susa sgt nk berfungsi..susa bebenor nak dpt idea..tulom la incik brain weyh..benda ni mau di anto 2 ari jer lagik..tolong la berfungsi sama mcm dolu2..tolonggglaaaaa...

hadoooo..i want an idea..saya mau ilham..sy mau petunjuk..saya mao cpt2 siap bende neyhh..

sume saya mau..saya mau anda bace blog saye..boley x cmtuh??

hikhik..muaah!

Wednesday, 2 November 2011

gundeh gulane

assalamualaikum..

pernah x korang ase

  • tensen (bestnye kalo x penah ase ape itu tensen)
  • sakit ati (baeknye korang kalo xpernah tercuit)
  • nk tampar jer org (sbb da biul sgt org tuhhh)
begitu la pasaan aku skrg..bediri xkena,,kalo ddk ase pns je bontot aku neh..

Astagfirullahalazim..

begini la ropenya kalo da tensen..grr
ati ku gundeh gulane kerana sesuatu yg aku sndiri xtau, mana salah mana betulnye
alangkah best nye kalo boley g mn2 tmpat yg boley buat aku tenang..
dulu aku suke merayap ke sini kalo jiwa aku kacau bilau,,

beach..tp kt klate lew..hehe


aku yg masih mengharapkan tiupan angin pantai dan percikan air laut

syuuhhhhh..tensen p men jaoh2 yer!


Tuesday, 1 November 2011

qORbaN..

berkorban apa saja..harta atau pun nyawa..itulah kasih mesra..sejati dan mulia..


sume penah dgr kan bait2 lagu kat ats tuh..mau nye x, dari aku kecik2 sampai la mude mudi ni lagu ni slalu jerk kuar tb o radio even da xsekerap dolu2 kan..


amacam persediaan raye korang2?xsemegah aidilfitri?ayoooo..da jadik trend kan..aidilfitri di agung2kn sdgkan aidiladha punye sejarah yg cukup menginsafkan dan perlu d raikan sama spt aidilfitri..


korban..bukan hanya d tujukan kpd c lembu2, or kambing2 yg bakal menjadi 'mangsa' kedaan..sbr yer incik lele n kaka..byk pahala buat kaum kerabat anda dapat..hehe..tp jugek khusus buat kita MANUSIA


pernahkah kita berkorban masa dan tenaga utk ibu dan bapa spt mana mereka berkorban buat kita..pernahkan kita korbankan rasa hati dan keinginan sendiri semata2 utk membahagiakan ibu dan ayah..pernahkah kita mengorbankan wang ringgit semata2 utk kesenangan ummi dan abi terchenta?


kalu pernah, alhamdulillah..tapi cukupkah pengorbanan itu demi mendapat secebis redha dari mereka?bagi aku, sebanyak mana pon kasih sayang yg kita curahkan buat mereka, sekuat mana tenaga kita berikan atau sejuta ringgit kita hadiahkan, tdk mampu menandingi pengorbanan ma dan abah..


kerana..


walaupun kita begitu menyayangi dan mengasihi ibu dan ayah, kita terpaksa meninggalkan mereka bila ada kekasih hati yg berjanji sehidup semati..sekuat2 tenaga kita sbg ank muda, mampukah kita menyapu titisan air yg keluar dari mata bunda dan ayahanda??..sejuta ringgit yg kita hadiahkan tdk mampu buat mereka bersenang hati jika anaknya tiada d depan mereka..begitulah kasih mereka kpd kita yg menuntut pengorbanan yg terlalu bsr dr ape yg mampu kita berikan..


tulisan ini bukan d tulis utk menuding jari kepada sesiapa. tapi utk membuka minda kita terhadap pengorbanan yg terlalu hebat utk kita menidakkan kenyataannya..


salam aidiladha buat semua..


xlame lagik, xsengeh camni la yer..hehe

Monday, 24 October 2011

duo conVo..!

assalamualaikum..!

amcam cuti ujung mggu korang sume??aku punyer sangat bermakna bila dpt bkumpul dgn famili terchenta..my mumy,sistas n bro in law dtg cni lol..

actualy, 22hb n 24hb tu adik aku n aku konvo..kitorg officially suda bgelar diploma n degree holder..alhamdulillah..segala penat lelah berbaloi jugek ahirnya..=)

even my dady suda xde, i know dia jugek berbangga dgn kejayaan semua anak2 nye..memang aku nk mendabik dada..tp bkn utk bersikap riak, tp utk menghargai penat lelah arwah abah dan ma yg tegas mendidik kami..sume adik bradik aku lulusan IPTA n sorang IPTS..kecuali c busu laa..dia kan bru form 3..hakhakhak

act, adik aku n aku ni sidang ptg..so bljar dr pengalaman lalu,(masa aku knvo dip)aku pong dgn bangganya berposing bagai nak rak ms adik aku knvo..aku tau, kalu tgu turn aku, memang xsempat posing la weyyhhh...!ahaha..mkn ati je adik ak tgk gmba2 aku memenuhi kamera..hakhak

meh cekidout pikca2 yg sempat aku amek..:D

membunge yg aku paw

nie la tuan punye membunge

masheh blom ckop..hehe
ni masa dkt studio..yg ni lak dgn henpom cikai aku..waaa..nk henpom baruu..(ada kaitan ker??)




disinila kami diiktiraf..hee


membunga adik aku..!

c busu 

ni sbnrnya bju knvo aku..ahaha..

ni la membunge aku yg sbnrnya..tanx sis!
actly aku pakai persalinan merah uuuu...!yg kuning tu aku melaram ms adik aku..kan da ckp, xsempat nk amek gmba time turn aku..so melaram awl2 ponggg okei la..

ni je tatapan utk kalik ni..gamba len lam kamera incik tunang akak aku..ngeh ngeh ngeh..

waiting for master..insyaallah..

Tuesday, 18 October 2011

hampeh...!

assalamualaikum..=(

masyam menchuke jer muke saye aini..ada 2 sbb yg membuatkan saye rase macm HAMPEH jerk..ase cam nk telan2 je makhluk perosak jiwa saye tuh..

nO laa..!ni bukan kisah cintan cintun ank remaje..ni kesah mahkluk tua yg xsdr diri..da tua buat le mcm org tua..otak tu jgn d buat hiasan dlm tempurung kepala jerk..huh!menyusahkan aku jer..psl lesung batu pongg nk heboh satu kampong! ape kes beb??!d sbbkn lesung batu cabuk tu abis d ungkit2 bende yg xlogik..bongok punyer makhluk..

xkesah la korang nak kate aku budak kuang ajo ponggg..yg aku tau, ak memang hangin dgn mkhluk perosak jiwa aku neh..da tau idop bermasyarakat, jgn la buat peel mcm CISSS jerk..kalo x pk kan dia tu mkhluk TUA,,da lame aku lempang..tp sbr jerk laa..bg anda2 d luar sane, jgn la berpeel HODOH cm ni..menyemakkan dunia yg da sememangnye sesak ni..huHu

ha tu bru kisah makhluk perosak jiwa..xmsk kisah online bisnes yg HAMPEH lagik..cmni, aku ade le order satu brg ni..brg utk bekalan akhir zaman la kann..da smggu aku order..xde nye nk smpai2..aitu ms byr, dia ckp akn pos dlm ms 3 ari..makkk aiiiiii...! 3 ari nOn..bukannye 3 jam..then aku okei jerk la lagi..tnggu punye tunggu xde nye barng yg aku order tu smpai tercongok dpn uma aku..then aku dpt satu msg berbunyik lbh krng mcm ni la.."sy ngah tgu order2 len gak,,nati sy pos ek..jgn risau"..okei..aku relex jer..

them pg td, aku msg tny bila nak dpt brg tuh..aduh..membara jerk ati aku bila dia ckp afte raye aji..ni kes ape beb??!!katenye dealer yg ckp cmtu..haih..!aku ape lagik..bg nsht kaw2 le..geram dowh..!org nk bisnes, kite nk buat bisnes gak..tp mcm hampeh jerk..menyusahkan!!

da pjng melalut2 entri aku aini..d sbbkan bende hampeh ni, buat mood aku ilang..sebal jer..!

sori for kamarahan yg membuak d ruang ni..aku cuma nak luahkan ape yg ku rase..

sabar senipis kulit bawang..@_@

Thursday, 6 October 2011

yey!

assalamualaikum dear..!

title pommm YEY!!! itu maknanya aku ngah hepi giler..ahaha..nak tau nape??
sbbbya aku dapat tiket nak balik kampong cuti raya neh..uhuu..

yela kan, masa raya pose aritu aku xdpt tket kan..seb bek kawan aku bagi tumpang keta dia..kalo x..huh, braya kat sini je la jawb nye..xmo2!!!!

tiket aku 4hb depan..walopom cuti xbanyak..tapi aku truja nak balik..ni hasil titik peluh aku p jalan sorang2 kat hentian putra tuh semata2 nak carik tiket..kalo korang nak tau, aku mn penah jalan sorang kalo nk g mana2..kecuali la dtg keje kan,,hikhik

raya korban taon ni aku rase xde la meriah sgt pommm..famili aku xbuat korban kot..ntah la..aku pong xsure..kalo ade antare bloger2 kite neh buat korban, sila2 la poskan daging cket daging tu..ahaha

lebuh kurang camni la tket nye..yg ni aku amek dlm google..hikhik

Thursday, 29 September 2011

aku dan keje..!

saje nak tayang opih aku..korang xmo tengok??biaq laa..ahahah
opismate


ompisku





meja rejeki neh..amin..

mencari rezeki di rantau orang
moga2 d permudahkan segala urusan
ya TUHAN berkatilah rezeki yang telah Engkau kurniakan
amin

Wednesday, 28 September 2011

sabarlah duhai hati..

assalamualaikum..

entri kalik ni kerkaitan dengan kehilangan..rata2 d kalangan kita pasri pernah kehilangan..xkesah la hilang org tersayang ke, harta ke..waima hilang pen sekalipom..kehilangan tersebut pasti buat kita kecewa dan sedih..duhai hati2 insan yg pernah merasai kehilangan..SABAR laa..

juz nak share dis article..moh le kite same2 bace dan pupuk diri utk sentiasa bersabar..


Dalam mengharungi perjalanan hidup di dunia ini, pasti ada cabaran serta dugaan yang harus kita hadapi.. Ujian kehilangan harta benda, ahli keluarga serta para sahabat merupakan antara ujian yang sangat berat untuk ditanggung, apatah lagi jika tiada sesiapa di sisi untuk sama-sama menemani kita menempuh ujian ini..
Bagi orang yang beriman, kehilangan sesuatu yang disayangi merupakan sesuatu yang akan diberikan ganjaran yang besar, lebih-lebih lagi jika ianya disertai dengan sabar dan redha..

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 155 hingga 157 menerangkan perihal mereka ketika mana ditimpa ujian seperti ini.. Kalimah "Innaa lillahi wa innaa ilaihi raaji'uun" menjadi pengubat hati mereka.. Tidak hairanlah jika Allah menjanjikan kepada mereka selawat dan rahmat serta menyifatkan mereka sebagai orang yang mendapat petunjuk..
Namun ini bukanlah bererti penghujung hidup buat individu yang beriman akan kewujudan hari akhirat.. Mereka yakin, jika bahagian mereka dikurangkan di dunia, mereka pasti akan dilebihkan ganjaran di akhirat kelak..
Tidak seperti orang yang tidak beriman yang merasakan ianya adalah titik penamat kepada kehidupan di dunia.. Hati mereka akan memberontak dan membenci seluruh kehidupan mereka serta menganggapnya sebagai sia-sia.. Sebagai natijahnya, kehidupan mereka akan dilalui dengan melakukan perkara-perkara yang terkutuk, dan lebih parah lagi jika diakhiri dengan perbuatan bunuh diri..
"Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, Kami (Allah) akan tempatkan mereka dalam mahligai-mahligai di syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya. Itulah balasan sebaik-baiknya bagi orang-orang yang beramal soleh itu". (S. Al-Ankabuut: 58).
Untungnya orang beriman.. Sehingga Nabi pun takjub dengan perihal orang mukmin.. "Aku takjub dengan perihal orang yang beriman.. Semuanya ada kebaikan.. Tidak ada suatu kebaikan pun kecuali ianya untuk orang yang beriman.. Apabila diberikan sesuatu nikmat, dia akan bersyukur.. Maka itu baik baginya.. Apabila diuji dengan suatu ujian, dia akan bersabar.. Maka itu juga baik baginya.." Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Muslim.
Doa dan zikir.. Itulah pengubat hati mukmin dikala lara.. Allah akan bersama orang mukmin yang sabar dan redha.. Kehilangan sesuatu yang disayangi sedikit pun tidak memberi kesan kepada iman mereka terhadap Allah.. Malah kadangkala bertambah-tambah pula iman dan taqwanya.. Baginya harta di dunia ini terlalu sedikit dan tidak bernilai jika hendak dibandingkan dengan nikmat di akhirat kelak..
Segala khazanah langit dan bumi ini milik Allah.. Dia mengurniakan kepada sesiapa yang dikehendakinya dan merampas semula dari siapa yang dikehendakinya.. Jika orang kafir di muka bumi ini pun diberi kekayaan yang melimpah ruah, apatah lagi hamba-Nya yang beriman dan bersabar atas ujian-Nya..
Tidak mustahil bagi Allah untuk menggantikan kehilangan harta kita dengan perkara yang lebih baik dan lebih besar nilainya.. Cuma yang menjadi misteri sekarang adalah bilakah waktunya.. Sama ada di dunia yang bersifat sementara ini, ataupun di akhirat yang tiada penghujungnya nanti.. Sebagai individu yang cerdik, pertimbangkanlah.. Mana satukah yang lebih menguntungkan =)
Wahai mukmin.. Bersabarlah.. Tenangkanlah diri.. Pupuklah sifat redha di hati.. Semoga Allah beri kita kekuatan diri dan ketabahan jiwa dalam menelusuri rasa kehambaan sepanjang perjalanan hidup ini.. Semoga bermanfaat..
Wassalam.

Monday, 19 September 2011

ahernye..hikhikhik

olla..hai..assalamualaikum eberibadi..=)

da la bebenor aku tak nulis dlm dairi idop aku neh..
gara2 tenet yang agak mengom..sudaa 2 mggu meragam..haiiiyyyyaaaa...!

arini le baru aku dgn senang ati nye menjayakan diri untuk menghapus habuk2 yang ntah hape2 ade dlm blog aku neh..hihi

nak cite ape ek..spanjang 2 mggu kt opis, xde bende yg menarik..sebelom ni pomm memang xde nye menarik dtg opis ni..tp d sbbkan 2 mggu yg busan, makin x menarik la jadiknye..hoho

oitt korang2..bulan syawal belom abih lagi neh..amacam uma terbuka anda??ke anda yg p umah2 terbuka yg ada kat mesia neh..hehe..raya..raya gak kan..pose yg tertinggal tu (dgn sengaja o tak) kn la ganti yerk..xpom korang pose 6 la dulu..kan bagus tu..ni takk,, asek melantak je kejenye..(mengata org kan,,aku pom same jerk..) hishhhh..xpatot2..ahaha

byk sebenarnye nak share ngan mr.diari aku neh..tp MALU laa..ahaha..xde la..no idea to write down sbnrnya..normal la kan..da bkurun xbuat karangan, tetibe jer nk tulis panjang2, otak aku neh xmo berfungsi..g pom, aku mn pandai susun ayt berbunge2 buat tatapan anda2 d luar sane..hikhik

k la, lengoh aku duk naip neh..lenkali lak yer..hehe

salam kasih..=)

Tuesday, 6 September 2011

celita laye shaye..

olla gojes..!

da lama benor aku apdet blog neh..da bersawang2 agak nye kan..hihi

cane raye taon ni??best x..aku punye raye,,bese2 jer..xde la beraye sakan..tp cuti tu agk sakan la kan..mau nye x..smggu dapat cuti..bagi org yg merantau mcm aku neh, walopong smggu jerk, tapi itu sudaa cukup menggumbirakan..mmg xpuas duk uma..gadoh nga adik2..main ngan ank buah..tp itulah NIKMAT bersame keluarga..

cite raye sume same je kan..besenye pagi2 raya famili aku akn p solat sunat ari raye..slalunye aku p nga akak aku sbb slalu je lambat siap..so, mak aku mls nk tgu..hikhik..taon ni da jd KEWAJIPAN baru bagi famili aku..ktorang g kubur arwah abah..mmg pemergian dia amat2 d rasakan..lagi2 bila da xde sape yg pasang pelita kt uma..slalunye abah yg excited nk pasang pelita..hehe..smoga abah tenang d sana..

oleh kerana taon ni ada mak buyung dlm uma aku tu..maka nya mcm2 la dia request nak makan..mak buyung tu akak aku okeyh..dia ngah pregnant..hehe..!dia nk mkn, nasi dagang..DAPAT..sate..DAPAT..nasi ayam..TAK DAPAT..sbb dia cuti sari jer..xkan la nk buat sume tu dlm ms sari kan..kesian dia..keke

bila duk dlm famili sendiri, even ada kekurangan, aku ttp rs bahagia..yup..!syukur kerana aku masih ada MEREKA..syukur kerana KAMI masih mampu tersenyum dan ketawa bersama..syukur walopon asek GADUH, tp ikatan kasih sayang xpena terputus..alhamdulillah kerana kami masih saling MENCINTAI..saya sayang famili saya..muuahhh..!

utk kamu2 d luar sane..samat ari raye..

Wednesday, 17 August 2011

raYa oH raYa..!

pejam celik pejam celik sudaaa 18 ari kite sume berpose kan..cukup ke x tu len cite la babe..!ahaha..part paling best d penghujung pose neh wajib la BALIK KAMPONG kan..bagi anak2 perantau mcm aku neh sudaa xsabaq2 nak balik uma..jumpa famili terchentaaa..

kalo korang2 nak tau..ni la kalik pertama aku pose luar dari klate..waa..pasaan nye len giler..truja??huh..jaoh skali..ni jugek kali ptama aku pose sbg sorang pekerja..yelaa..taon2 sbln ni asyik duk ngadap buku jo kojenye..taon ni..len cket..hehe..xsabau nk BAGI duit raya kat ank2 buah n adik2 aku..kunun2 nye nk show of la aku sudaa BERGAJI...ahaha..mcm sengal jer..=p

baju raye,,kueh raye..sudaa ku beli siap2..tgu masa nak balik jer..TAPI..berkalik2 aku pegi stesen bus n ktmb..masya ALLAH,,sume tiket sudaaa habis..satu pom xdek tinggal utk aku..mcm nak nangis je d waktu itu..mn la aku tao manusia2 kt cni beli tiket awl giloks..belom pose lagi da sold out..haishhh...!

mcm mana aku nak balik raya ni..huhu..

siapakah yg sudi..mhulurkan simpati..kpd diriku ini..wuwu..=(
salam ari raye dr kejauhan..T_T

Tuesday, 16 August 2011

senyUm..

senyum seindah suria yg membawa cahaya..=)
hai..heloooooooooo..smalam punye entri suffer giloksss..arini lak senyum..gini la yg d namakan keidopan..xlengkap sebuah kehidopan itu kalo xde gelak ketawa dan jugek i mate..tp arap2 senyum n gelak2 je la yg conquer idop aku dan korang2 sume..

xsalah nak gelak2 sampai kuar anak tekak ponggg (iTu melampaU ler..hikhik) janji kite stil remind diri bahawa xslalunye kite akan ketawa..kalo nak nangis sampai kuar i mata daraaaaah skalipom xde org kesah..tp sndiri mao ingat la kan..xkan hanya sbb peristiwa sedih tu je kite sanggup ilangkan senyuman spt ari2 yg lain..

so..senyum..xperlu kate ape2..even sedih kita HARUS senyum supaya rasa sedih tu ilang walopom sikit jerk..senyum is the best therapy for a person..

salam kaseh cinta sayang cium buat dunia
muuaaaCchh..

Friday, 12 August 2011

biLa maNusia muLa berbiCara

holla kaMu d lua saNa..=)

caNe eK naK staT entRy ni??xtaU naK tuliS caNe..aKu buKan noVelis yG buLeS kaRang kesaH2 menaRik..aKu juGak buKan mCm bloGer leN yG paKai aYt bebUnga sgala..aKu hnY sorng maNusia yG ingIn mulaKan seTiap biCara yG muDah di faHami..

yuP..sGala2 berMula dGn muLut ni La kAn..eBeridaY kiTa aKan cKp hai..eLo..theN saPe yG sdR dia tu Muslim wiLl say ASSALAMUALAIKUM..tp jaman SyekaRanG neH words tu mamaT gaTai paKai buat ngOraT aNk daRa oRg..alAhaI..iSlaMik nye kaMu waHai bradEr2 lepaK..hehe

xkiSah la korang..baHasa jiWa baNgsa kaN..eCece..taPi kDg2 biLa maKluk bernaMa maNusia neH sTat buKa mulUt, aKan aDa saJa kaTa2 yG boleY bawaK gaDo kaN..naPe haNya seseTengaH maKhluk maNusia JerK coNceRn paSAi aTi n pRasaaN oRng

eNtry ni xdeK kaItan nGan sape..eH..!aDe la..kaLo xdE buaNg kaRen Jek aKu tuLis kaN..maksud aKu ni, maSa aku Ngah naIp beNdek ni, xdE la aTi aKu tErUsik dGn saPe2..saJe jer tiNgat haL2 yG peNa BlaKu dLm hiDup..

daN sBg maNusia yG beraKal, maKa kiTa WAJIB la berfikir sBlm meloNtaR kaTa..baRu la iDOp kiTa aMan DamaI..

muCh moRe loVe leaVe heRe..utK kaMu dUnia..muaChh..!

Monday, 8 August 2011

caNtiK daRi daPur..

moniM eBeribadi..

sbg sorg manusia, kira la laki ker poMpuan ker, tentu nak nmpak canti dan menawan kan..kite kena yakin ngan diri kita utk berdepan dgn masyarakat yg TERSANGAT prihatin ni..ye la kan, g mn1 org mesti tgk kite even xsengaja pom..then kalo kita comot2 mesti mereka2 itu akn ckp dlm ati itu ini psl si polan yg xmenjaga penampilan (dlm ati je la yee sbb tkt kena hempOk kalo ckp depan2..;D

tapi..xsemua mampu nk pegik spa tiap2 bulan buat itu ini..hinggit xcukoP babe nk blanje yg bukan2 cmtu..but dun woRi akaK2 abg2 adk2..arini saYa berbesau ati nk noLonG kaMu di lua saNa utk kelihatAn caNtik menarik..hahaha

ape yG anDa perlUkan

yogurt

susu soya

garam..xmo yg halus sgt
kunyit neh..jgn buat2 xkenal!
okei..biLa suMe benDa ni aDa, anDa boley la bersiap sedia yer..

senang je..cmpur kunyit, susu soya (jgn plop g letak kacang soya yer..) n garam..korag buat la ala2 scrub tu..xmo cair sgt k..t cane korang nk sental daki tuh kaLo caiR jer..heheh..mcm pakai scrub tu jugak,,sental le satu badan korang tuh..kaLo rjn buat la lama2 cket..kalo mls, 15 mnt pom udah cukop! bila da setel aktiviti menyental..korang bilas la dgn AIR SUAM okei..then lumurkan badan dgn yogurt..bila yogurt tu da kering, boley la mndi mcm biasa..insyaallah berkesan..=)

pesanan penaJa ::: kunyit tu jgn buH byK yunK, t kuNing laK badan koRang tuh..hehe..seelok2nye buat 3xsminggu k..=)

slamat beramal..
muah utk c cantik manis..;D

Sunday, 7 August 2011

sewaktu dia masih ada

holla diari!

masa ngah nulis entry neyh, aku sdg busan2 sbb tatau nk wat pew..coooooopppppp!!!! bukan curik tulang otey..! sistem dokek opes neh yg xmau jalan..so, aku pom coba2 la mencuci habuk2 d bolg aku neh..(padahal ni entry ke 2 dah utk arini..keke)

mesti koranG naK tau kaN pe yg aku nk tulis neh..(aku neyh asek pasan jer ada org baca diari aku neh...hahah!) this stori is about kehidupan aku sewaktu dia masih ada..dari dulu sampai la aku umo 23thn, dia sentiasa ada,,especially time2 yg aku amat2 memerlukan kehadiran dia..

dia x hensem, tp dia gud looking..dia penyayang..yg paling best dia xpena mrh2 mcm sesetengah org tuh..mencik betul den kalo kn marah..!hehe

ingt lagi dulu..kalo nek moto dgn dia, mesti dia nyanyi lagu p.ramlee..kerja berat takut, reput tulang..then dia pesan, duk elok2..pengang kuat2..pena tu kitorang nek moto mau ke satu tempat..then ujan, pastu ktorang benti dkt wakaf tepi jalan..dia bagi sapu tgn utk lap air ujan kt badan aku, sedangkan dia basah kuyup waktu itu..ada pula saat tayar pancit, dia sanggup panggil teksi n byr tmbang untuk aku balik..sedangkan dia sorang2 TOLAK moto tu p bengkel..hurm..dia terlalu baik untuk aku!

tu baru cket kenangan aku dgn dia yg aku citer kt sini..tp kenangan tu paling buat aku kagum dan sayang kat dia..sume tu KENANGAN yg xakan aku lupakan selagi nyawa masih aku pinjam dariNYA..

hurm..xmo la tulis lagik..i mata aku xmo benti bila tingat kat dia..dia tu sape??dia kekasih dan suami kepada sorang wanita dan ABAH kepada 7 orang cahaya mata..dia pergi di saat kami belum bersedia utk melepaskannya..dia pergi di kala cucu2 belum sempat mengenali ATUK untuk di rakam dalam memori mereka..

ya ALLAH, semoga dia sentiasa tenang di sana..
aku rindu dia...

Friday, 5 August 2011

2 kaLik aKu tRY

haDoo penaT deN..naK taU naPe??kite ni seBenaRnye baRu laGik dLm aLm bLog2 neH..naK d jaDikaN ciTe kan,,kiTe ni buaT le bLoG sBlm nI..tp xLeY buKaK..sBb nYa???? LUPA PASWORD..hukhuk..dasaT2..

kiTe xPanDai nK nuLih besT2..kiTe juSt tuLis pe yG kite aSe, aLaMi spJg iDop kiTe..Even tuLisaN kiTe t nTah haPE2..kiTe arap BebeNor aDa yG suDi foLLow kiTe puNyer bLog..keke

foR tHe 1sT tiMe neYh, pendeK2 suDaa la yer..=)

saLam sYg daRi kiTer buaT duNia..